Bülbül Hakkında Bilgi

Bülbül Hakkında Bilgi

Bülbül, ötücü kuşlar takımının karatavukgiller (Turdidae) familyasından bir kuştur. Karatavuk, ardıçkuşu, kızılgerdan ve kızılkuyruk gibi kuşlar da aynı familyadandır. Luscinia cinsinden olan bu kuşlar, kızılgerdanlara çok yakındır ve Eski Dünya’nın kuzey kesiminde yaşayan pek çok türü vardır; boyu 16 sm’yi bulan bülbül (Luscinia megarhynchos), bunlardan biridir.
• İngiltere’den Kuzey Amerika’ya, Sibirya’nın güneybatısından Orta Asya’ya kadar yaygın olan bülbül, özellikle duru ve ahenkli ötüşüyle ünlüdür. Bu küçük ötücü kuş, korularda, çalılıklarda arada bir boğuk ve sert seslerle karışık ezgili ötüşünü, gece gündüz bıkmadan sürdürür. Çoğundan insanların sorumlu olduğu çeşitli nedenlerle, yazık ki bülbül sayısı giderek azalmaktadır.
• Bülbülün hiç de süslü olmayan tüyleri esmer, alt yanı daha açık renkte, kuyruğu kırmızımsıdır. Bu kuş daha çok yere yakın, koyu Ve sık çalılıklarda barınır. Yere düşmüş yapraklar arasında yiyeceği o- lan solucan, böcek, kurtçuk ve örümcekleri arar durur.
• Erkeğin bazen çok belirgin sınırlı bir yaşama alanı var
dır; gece gündüz durmadan ötmesi, başkalarına varlığını duyurmak ve böylece kendi alanına girmelerini önlemek içindir. Bu alanın ortasında, dişi bülbül kuru yapraklardan bir yuva yapar ve yaklaşık 13 gün süreyle, 4-5 yumurta üstünde kuluçkaya yatar. Erkek de, ilk iki hafta yavruların beslenmesine yardımcı olur. Yavrular, uçmayı iyice öğrenmeden önce yuvadan ayrılır.
• Bülbül, mart nisan aylarında sesini duyurmaya başlar ve bütün yaz korularda ve parklarda yuvalanır. Eylülde, kışı geçireceği Afrika’ya gider.
• Ardıç bülbülü (Luscinia luscinia), Avrupa’nın kuzey ve doğusu ile Sibirya’nın kuzeybatısında yaygındır. Tüyleri zeytin karası renginde, boyu da yukarıda sözü edilen bülbülden biraz daha iridir. Daha çok nemli ülkelerde yaşamayı sever. O da Afrika’da kışlar. Ötüşü asıl bübülden daha güçlü, ama daha az inişli çıkışlıdır.

Etiketler: , , , ,

Yorum yazın