Yaban keçisi hakkında bilgi

Yaban keçisi hakkında bilgi

YABANKEÇİSİ, zool., (Lat. Capra ea-gagrus). Çiftparmaklılar (Ariodactyla) takımının Boynuzlugiller (Bovidae) familyasından bir memeli türü.

İran, Belücistan, Kuzeybatı Hindistan, Kafkasya, Türkistan, Girit ve bazı Yunan adalarının dağlık bölgelerinde yaşar. Uzunluğu 120 cm, omuz üksekliği 95 cm, 20 cm kadardır. Boynuzları çok büyük, güçlü, arkaya kıvrık, 75-80 cm uzunluğundadır. Postu uzun ve düz, üstte kırmızımsı gri, siyah sırt çizgili, altta ise daha açık renklidir. Siyah renkli bir boyun-omuz şeridi vardır. Her iki cinste de siyah renkli bir çene sakalı bulunur. 40-50 başlı bir sürüden sonbahardaki çiftleşme döneminde yalnızca 6-8 keçi kalır. Dişi, ilkbaharda 2-3 yavru doğurur. Evcil keçinin atasıdır.

Yorum yazın