Yaban Domuzu Hakkında Bilgi

Yaban Domuzu Hakkında Bilgi

YABANDOMUZU, zool., (Lat. Sus scro-fa scrofa). Domuzlar alt takımının Domuzgiller (Suidae) familyasından bir memeli. Daha önceleri Avrupa’nın açıklık alanlarında yaşarken çok sık avlanması nedeniyle bir orman hayvanı haline geldi. Rusya’da, Sibirya’nın batısında da yaşar. Uzunluğu 150-170 cm, kuyruk 25 cm, omuz yüksekliği 70-90 cm’dir. Dişiler daha küçük boyludur. POstun ana rengi yazın gri, kışın siyahımsıdır; uzun dik kısa fırçalardan ve kısa, yumuşak tüylerden oluşur. Sırtta dik bir tarak yele vardır. Yavrularda gn-kızıl temel üzerine sarımsı çizgiler de görülür. Alk köpek, dişleri yukarı doğru dik olarak uzamışlardır. Dikkatli ve ürkektir. Dolaşır, sürekli ayriı yerde kalmaz. Düşmanı olan insanı iyi tanır. Ekim ayının sonunda ötek yavrulara ve dişilere katılır. Erkekler arasında sert dövüşler olur. Dişilere iyi davranırlar. Gebelik süresi 3 ay 3 hafta 3 gündür, 4-12 arası yavru doğururlar. Yavrular korunur, anne uzaklaşınca saklanırlar. Dişi, yavrularına saldıran köpek, tilki, yaban kedisi gibi düşmanlara saldırır. Bitkisel besinlerle beslendiği için kök ve yumrulara zarar verir, bu nedenle tarımsal alanlar için tehlikelidir. Bir av hayvanı olarak sıkça avlanır. Siğilli ya-bandomuzu (Sus verrucosus) ve Sus vit-tatus Cava ve Sumatra adalarında; yeleli yabandomuzu (Sus cristatus) Himalaya-lar’da; Sus celebensis Selebes ve Moluk adalarında yaşayan yakın türlerdir.

Yorum yazın