Uluyan Maymun Nedir

uluyan maymun, Cebidae familyasının Alouatta cinsini oluşturan altı maymun türünün ortak adı. Amerika’nın tropik bölgelerinde yaşayan bu maymunlar çıkardıkları güçlü sesleriyle ünlüdür. Uluyan maymunlar Orta ve Güney Amerika’da geniş bir coğrafi dağılım gösterir. Yaklaşık 50-75 cm’lik kuyrukları dışında 40-70 cm uzunluğunda olan bu grup üyeleri Yenidünya’da yaşayan en iri maymunlardır. Kambur görünüşleri ve yüzlerini çevreleyen sakal gibi uzamış tüyleri tanınmalarını kolaylaştırır.

Sık ve kabarık tüylü sarılıcı kuyruklarının alt ucu kavrayıcı özelliğini artıracak biçimde çıplaktır. Uzun tüylü postları türlere göre siyah, kahverengi ya da kırmızı olabilir. Çoğu memelide dili destekleyen kemik genişleyerek ses titreşimlerini güçlendirecek bir yapı kazanmıştır. Bu organa uygun olarak altçene genişleyip öne çıkarken başın üst bölümü geriye doğru basıklaşmıştır.

Uluyan maymunlar gruplar halinde belirledikleri bölgeler içinde yaşar; komşu grupları sesleriyle uyararak bölgelerini korurlar. Sesleri 3-5 km uzaktan duyulabilir. Hareketleri oldukça yavaştır. Ağaçların en üst dallarında dolaşır, yere ender olarak inerler. Yapraklar temel besinlerini oluşturur. Genellikle yaşlı bir erkeğin önderliğinde gruplar halinde hareket ederler. Belirli bir üreme mevsimleri yoktur ve dişiler genellikle bir batında tek yavru doğurur.

Yorum yazın