Su aygırı nedir

Su aygırı nedir
suaygırı (Hippopotamus amphibius), hipopotam olarak da bilinir, Artiodactyla (çift-toynaklılar) takımının Hippopotamidae familyasından, Afrika’ya özgü memeli türü. Geviş getirmeyen en iri çifttoynaklı memelidir. Yaşamını büyük ölçüde suda geçiren bu hayvanlar eskiden hemen hemen tüm Afrika’ya yayılmıştı. Günümüzde ise Yukarı Nil Vadisinden Güney Afrika’ya kadar uzanan bölgede bulunmaktadır.

Suaygırının fıçı biçiminde bir gövdesi ve kısa bacakları vardır. Uzunluğu 4,6 m’ye, omuz yüksekliği 1,5 m’ye, ağırlığı 3-4,5 tona ulaşabilir. Derisi kalın ve hemen hemen tüysüzdür. Üst bölümleri siyaha çalan gri, alt bölümleri daha açık ve pembemsidir. Gözlerinin ve burun deliklerinin fırlak olması, gövdesiyle birlikte başının büyük bölümü suya gömülüyken soluk alıp vermesini ve çevreyi gözlemesini sağlar. Suaygın-nın ağzı olağanüstü büyük, üst dudağı kalın ve aşağı sarkıktır. Çok iri olan kesicidişleri

ve köpekdişleri aşındıkça büyümeyi sürdürür. Derisine dağılmış çok sayıdaki salgı bezi, deriyi koruyan yağlı, pembemsi bir sıvı salgılar. Bu sıvı önceleri kan sızıntısı sanılmıştır.

Suaygırları ırmak ve bataklıklarda sürüler halinde yaşar ve çoğunlukla geceleri beslenir. Suda ve kıyıda yetişen bitkileri yer, bazen de tarım alanlarına girerek büyük zarara yol açar. Suda hızlı yüzebildiği gibi suyun dibinde de yürüyebilir. Suaygırları hiçbir zaman sudan fazla uzaklaşmaz ve karada kısa bir süre dörtnala giderek insandan hızlı koşabilirler. Sesleri güçlü bir homurtu ya da böğürtü biçimindedir. Dişi, yaklaşık sekiz ay süren gebelik döneminin ardından tek bir yavru doğurur. Dişiler suda yüzerken genellikle yavrularını sırtlarına alırlar. Çiftleşme döneminde erkeklerin dişileri elde etmek için giriştikleri dövüşler bazen ölümle sonuçlanır. Suaygırları genellikle saldırgan değildir. Ama bazen küçük kayıklara saldırarak dişleriyle parçaladıkları görülmüştür. Suaygırının eti Afrikalılarca çok sevilir. Dişleri de fildişi yerine kullanılır.

Ender bulunan cüce suaygırı (Choeropsis liberiensis) 1,5 m uzunluğunda ve daha koyu renklidir. Batı Afrika’nın ırmaklarında, nemli ormanlarında ve bataklıklarında tek tek ya da çiftler halinde yaşar. İri akrabasına göre suya daha az bağımlıdır.

Yorum yazın