Penguen Hakkında Bilgi

Penguen Hakkında Bilgi – Penguen Nedir

Penguen Hakkında BilgiPenguenler (Spnenisciîormes) takımına bağlı su kuşu. Çok iyi yüzücü olan ama uçamayan penguen, Güney denizleriyle Antarktika denizlerinde yaşar.

Günümüzde yaşayan kuşlar arasında penguenler, devekuşları gibi ama bunlardan farklı bir biçimde uçma yeteneğini yitirerek çok ileri bir özelleşmeye uğramışlar ve kendilerine özgü anatomileri, bunların teleksizlerden, yani büyük tüylerden yoksun kuşlardan ayrı bü alt sınıfta yer almalarına neden olmuştur. Uçucu kuşların başlıca özelliği olan karina, henüz yok olmamıştır ama kanat, eklemli bir yüzgeç biçimini almıştır. Tüyler, bedenin üstünde, su geçirmez kaim bir tabaka oluşturur, ama yüzgeçlerin üstünde küçük pullar, kuyruğun üstündeyse, kısa, sert çubuklara indirgenmişlerdir.

Penguenlerin ortaya çıkışı oldukça yenidir; çünkü yalnızca Güney yarıkürede, Miyosen’de (100 milyon yıl önce) bir fırtına kuşundan (sözgelimi, bir albatros) başlayarak belirmiş ve sonradan karada yaşayan, yüzücü niteliklerini kazanmıştır.

Yalnızca on beş kadar türü bulunan penguen, karada beyaz göğsünü ortaya çıkaracak biçimde, ayakları üstünde dik olarak durur; sırtı ve yüzgeçleri parlak siyah renktedir ve kuş bu haliyle frak giymiş küçük bir adam görünümündedir; başı altın rengi tüylerden sorguçlar ya da kulaklar ve favorilerle süslenmiştir.

Grubun en büyüğü, 1 m yükseklikte ve 30-40 kg ağırlıkta olabilen imparator penguendir (Aptenodytes forsteri). Bu tür. Güney yarıkürede kış olduğu sırada, Güney kutbunun bankizlerinde yuva yapar. Öbür türler, yazın Antarktika kıtasında ve Güney denizlerindeki adalarda yuvalar, hatta ekvator bölgesinde de (Galapagos adaları) küçük bir yerleşik türü (Spheniscus mendiculus) yaşar.
Bir de, su dışmdaki sıçramalarıyla dikkati çeken, Eudyptes cinsinden altın penguen adı verilen kuşlar ayırt edilir.

İmparator penguenin üreme çevrimi Antarktika’daki Adelee Toprağı’nda incelenmiştir. Bu çevrim Güney yarıküredeki kış sırasında, şiddetli soğuklar (ortalama -15°C) ve sürekli bir rüzgâr altında gerçekleşmesi bakımından ilgi çekicidir. İlk erişkinler, karaya, mart ayında denizdeki uzun bir gezi sırasında balık ve kafadanbacaklılarla bol miktarda beslenip semirdikten sonra çıkar; üreme yerinde öbekleşerek öterler ve bankizin oluştuğu nisan ayında gösteri yaparlar. Mayısta, henüz deneyimsiz olan, ama yaşlıları beceriksizce taklit ederek, acemilik dönemlerini geçiren gençler dışında kalan ve bir erkek ile bir dişiden oluşan çiftler oluşur; dişi kısa süre sonra yeni ötüşlerle duyurulan iri bir yumurta yumurtlar. Erkek, hemen yumurtaya sahip çıkar ve bunu kamının alt tarafındaki bir deri kıvrımı içine alarak burada kuluçka dönemi boyunca saklar. Dişilerse uzaklaşırlar, denize beslenmeye giderler ve temmuz sonuna kadar geri dönmezler. Yumurtayı ayakları ve karınları arasında tutan ve bu nedenle iki aydan fazla besinsiz kalmış olan erkekler, her ne kadaı çok az kımıldarlarsa da, ağırlıklarının yarısına yakınını yitirmiş olduklarından son derece zayıflarlar. Bu arada rüzgâr nedeniyle sıcaklık yitimine karşı daha iyi dayanabilmek için, birbirlerine iyice sokularak bir “siper” oluştururlar.
Dişi, eşini, koloninin binlerce kuşu arasında birkaç dakikada bulur. Erkek, kimi kez yerini bırakmak için kendini naza çeker, ama genellikle aynı gün ya da ertesi sabah denize gider. Yavru, az süre sonra yumurtadan çıkar; baba penguen, dişisi denizde besin aramak için gittiği zaman, yavruyu beslemek ve korumak için geri döner. Ana ve babalar, böylece ekime kadar sırayla yavrularına bakarlar; daha sonra serbest yaşama başlayan yavrular, buzlar çözüldüğü sırada hav tüylerini değiştirirler; aralıkta koloni dağılır. Böylece, imparator penguenler, üreme çevrimine yeniden başlamadan önce, güç kazanmak için denizde ancak üç ay soluk almaya zaman bulabilirler.

Yorum yazın